OS X: Wyłączamy funkcje Auto-Save i Versions dla wybranych aplikacji

Wraz z pojawieniem się systemu operacyjnego OS X 10.7 Lion zagościły w nim dwie przydatne funkcje Auto-Save zapisująca bieżąca pracę nad dokumentem oraz Versions zachowująca kolejne wersje dokumentów.
Pomimo zalet, wielu zaawansowanych użytkowników Maców chciałoby wyłączyć te funkcje np. ze względu na zamrażanie blokowanie aplikacji podczas zachowywania dużych plików.
Wyłączenie tych funkcji możemy wykonać na dwa sposoby:

1. Dla wszystkich aplikacji
  • uruchamiamy Preferencje systemowe
  • przechodzimy do modułu Ogólne
  • zaznaczamy pole "Pytaj o zachowanie zmian, gdy zamykam dokumenty"


OS X: Wyłączamy funkcje Auto-Save i Versions dla wybranych aplikacji


2. Dla wybranych aplikacji:

  • uruchamiamy Terminal (Launchpad => Inne)
  • wpisujemy polecenie: defaults write nazwa pliku plist wybranej aplikacji (np. com.apple.Preview) ApplePersistence -bool no, a dla aplikacji wspierających funkcję Sandbox: defaults write nazwa pliku plist wybranej aplikacji AutosavingDelay -int 0

OS X: Wyłączamy funkcje Auto-Save i Versions dla wybranych aplikacji