OS X: Usuwamy wybrane pliki lub katalogi z kopii zapasowej Time Machine

Czasami zdarza się, że znajdujące się tymczasowo na biurku pliki zostaną zarchiwizowane w kopii zapasowej Time Machine. Jeżeli mają one duży rozmiar, to niepotrzebnie zajmują miejsce na dysku archiwizacyjnym blokując miejsce dla ważnych danych.
Oczywiście programiści Apple przewidzieli możliwość ręcznej ingerencji w zawartość kopii zapasowej w celu usunięcia takich plików lub folderów. Żeby tego dokonać musimy wykonać poniższe czynności:
  • klikamy prawym klawiszem myszki w ikonę Time Machine znajdującą się na górnym menu
  • z wyświetlonego menu wybieramy opcję "Wejdź do Time Machine"
  • po uruchomieniu Time Machine wyszukujemy wybrany plik lub katalog i klikamy na nim prawym klawiszem myszy
  • z wyświetlonego menu wybieramy opcję "Usuń wszystkie kopie zapasowe…"